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RESPONSE TO CONSULTATION PAPER  

Consultation topic:  Collective Proposed Amendments to Code 
on Investment Schemes  

  

 

Name1/Organisation:   

1if responding in a personal capacity  

DBS Bank Ltd.   

    

General comments: N.A.  

Question 1: MAS seeks comments on the proposed requirements for Precious Metals 

Funds. MAS also seeks views on (i) imposing an NAV cap on Precious Metals Fund’s 

investments in silver and/or platinum; or (ii) only allowing a Precious Metals Fund to 

invest in gold, for a start. N.A.  

Question 2: MAS seeks comments on the proposed disclosure requirements on a fund 

manager’s credit assessment practices. N.A.  

Question 3: MAS seeks comments on the proposal to require additional disclosures on 

securities lending or repo in the fund’s semi-annual and annual reports. N.A.  

Question 4: MAS seeks comments on the proposal to extend the additional disclosure 

requirements under the CIS Code to Recognised funds. N.A.  

Question 5: MAS seeks comments on the proposal to require managers of Authorised 

and Recognised funds to ensure that advertisement on such funds are prepared in 

accordance with the CBPA and the RDPA.  

We wish to seek clarification on whether the proposal by the MAS to require illustrations 

of income statistics in advertisements to be prepared in accordance with the RDPA should 

apply to REITs.  

We refer to section 5.4.3 of the CBPA, which states that when listed REITs are permitted 

by the authorities to include projections and forecasts, advertisements stating the 

projected or forecasted return should clearly refer to the bases and assumptions of such 

projections or forecasts in the prospectus, and include appropriate warnings about there 

being no assurance of such returns being achieved when that is the case.  
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In particular, we note that section 5.4.3 of the CBPA as set out above would conflict with 

section 3.7 of the RDPA which prohibits any form of income statistics that are predictions, 

projections, or forecasts; and words such as “targeted”, “expected”, “potential”, and any 

other forward-looking language to describe an income statistic in advertisements.  

We also wish to highlight that the list of disclosures required in section 2 of the RDPA 

before a fund can make an advertisement containing income statistics is also largely 

inapplicable to REITs.  

Hence, it is in our view that REITs should be specifically exempt from compliance with the 

new RDPA, but instead take reference with regards to income statistics from their 

respective prospectuses.  

Question 6: MAS seeks comments on the proposal to require a REIT to calculate WALE 

based on the date of commencement of the leases.  

We agree that a REIT should calculate WALE based on the commencement of the leases, 

as this will better reflect the duration of revenue contributions from the respective leases.  

Question 7: MAS seeks comments on the proposed requirement for a REIT to hold its 

first AGM within 18 months of its authorisation.  

We agree that the requirement for a REIT to hold its first AGM should be within 18 months 

of its authorization instead of within 18 months of its constitution.  

Question 8: MAS seeks comments on the proposal to allow all funds, except property 

funds and hedge funds, to pay out redemption proceeds within 7 business days from the 

receipt of the redemption request. N.A.  

Question 9: MAS seek comments on the proposal to replace the phrase “passing rents 

of the underlying sub-leases” in the CIS Code with the phrase “market rents of the 

underlying sub-leases at the time of entry or renewal of the master lease arrangement”, 

where “market rent” is defined using existing valuation standards.  

We agree with the proposed change in respect of paragraph 11.1(o) of the PFA, to provide 

more clarity on how to determine if embedded income support is present in a master 

lease arrangement.  

We also note that the phrase “actual amount of rents from the underlying leases” in 

paragraph 11.1(o) of the PFA should be changed to “market rents of the underlying 

subleases at the time of entry or renewal of the master lease arrangement” in order to 

maintain consistency with the change of phrase in the Guidance note.  
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Question 10: MAS seeks comments on the proposal to allow an SGX-listed REIT to issue 

summary financial statements to unitholders in place of full financial statements and 

report.  

We agree with the proposed clarification in the PFA that an SGX-listed REIT may issue 

summary financial statements to unitholders in place of the full financial statements and 

report, similar to SGX-listed companies.  

Question 11: MAS seeks comments on the proposals to allow a REIT to also send its 

accounts and reports to unitholders by electronic means.  

We agree with the proposed clarification that a REIT may send its accounts and reports to 

unitholders by electronic means, as provided by Chapter 2.3(b) of the CIS Code.  


